Pages

23 Kasım 2008 Pazar

Ispanaklı Kiş

Arşivde bekliyormuş bu fotoğraf.. Şimdi hatırladım arkadaşlarımız geldiklerinde yapmıştım ve Gülsen cim, lütfen bu tarifi bana ver, ama ayrıntılarıyla demişti.. İşte Gülsen im tarif:)) hem de tüm ayrıntılarıyla. Ben de arşivimde bulunması ve yaptığım birkaç değişikliği unutmamak için tarifi eklemek istedim..
Malzemeler;
Hamur İçin;

2 su bardağı un 3 yumurtanın sarısı 1 tatlı kaşığı tuz 100 gr. oda sıcaklığında tereyağı ya da margarin 1/2 su bardağı su

Kiş Harcı İçin;
2 tam yumurta
2 yumurtanın sarısı 1 kutu krema
Tuz, karabiber.
İç Malzemesi;
Yarım kg ıspanak 1 büyük beyaz kuru soğan
Yarım çay bardağı sıvıyağ Tuz, karabiber, kimyon, pulbiber
Yapılışı;
Un, yumurta sarıları, tuz, minik parçalara ayırdığınız oda sıcaklığındaki tereyağı ve suyu karıştırıp yoğurun ve yumuşak, kolay şekil alan bir hamur elde edin. Hamuru top şekline getirin ve iç malzemeleryle harcını hazırlayana kadar dinlendirin. Bu arada soğanları küp şeklinde doğrayıp pembeleşene kadar kavurun, daha sonra doğranmış ıspanakları ekleyerek suyunu çekene kadar pişirin. Tuz, karabiber, kimyon ve arzuya göre pulbiber ekleyerek karıştırın ve soğumaya bırakın. Bu arada 4 yumurta sarısı, 2 yumurta beyazı, 1 kutu hazır krema ve yeterince tuz, karabiberi karıştırıp tel çırpıcı ile hızlıca karışım köpürene kadar çırpın. Bu yaptığımız standart kiş harcıdır, değişik iç malzemelerinin üzerine dökerek kişinizi pişirebilirsiniz. Fırınınızı 180 dereceye ayarlayın. Hamuru merdane kullanarak bir miktar un yardımıyla geniş ve derin bir tart kalıbı ya da kek kalıbının (borcam da olur) boyutlarına uygun bir şekilde hafif ince açın. Kalın olmasın hamur, yoksa pişmesi zorlaşır ve yeterince çıtırdak ve lezzetli olmaz. Açtığınız hamuru yağlanmış kalıba kenarları yüksek kalacak şekilde döşeyin. Hamurun üzerine ıspanaklı içi yayın. Ispanaklı için üzerine de kiş harcının tamamını dökün. Kişi önceden ısıttığınız 180 dereceli fırında 45 dakika kadar pişirin. Üzeri bu süre içinde gereğinden fazla kızarırsa alüminyum folyoyla örterek pişirmeye devam edin. Bu süreden kısa olmasın pişme süresi.. Tşk ler Selin:)

6 Kişi ne demiş?:

Adsız dedi ki...

nefıs gorunuyor canım ellerıne saglık mutlu pazarlar sevgıler..

zarpandit dedi ki...

tarifi yalvar yakar istenecek kadar varmıs canım ya :)

Bir Dilim Düş dedi ki...

Harikaymış canım zaten görüntüsünden belli ne kadar leziz olduğu,

Sevgiler,
Evren

RENKLİ KURABİYELER- ZÜLBİYE dedi ki...

fidan abla kiş tart hamurunun tuzlu halimi oluyor hep duyuyorum böyle sebzeli kiş adını bir yerlerde valla görünüşü süper gözüküyor lezzetide aynı galiba.
sevgilerimle,

fidaneli dedi ki...

banu cum tsk ler..

gökce cım gercekten cok lezzetlıydı cnm..

evren cım tsk ler..

zulbıye cım evet cnm haklısın.. kiş ve tart arasında bıldığım kadarıyla fark yok.. tatlı olanına tart tuzlu olanına kiş denildiğini biliyorum.. bırde kişin en belirgin farkı kremalı olarak hazırlanan ust sosu..umarım yardımcı olabılmısımdır.

Adsız dedi ki...

önceden hiç sevmezdim ama bu aralar bayılıyorum.içim gitti şimdi burda görünce :) daha haftasonu yaptım halbuki :)kokusu üzerimde nerdeyse...
ha bu arada ben hep dilimlenmiş kabak alırım vala gelemem elle soymaya.aynı da lezzeti bence...tembelliğim saolsun...