Herkese merhaba.. Son zamanlarda hastalık, vefat ( kayınpederimi kaybettik ) derken bloğuma ara vermiştim. Aslında itiraf ediyorum Ege nin büyüyüp yürümeye başlamasıyla evdeki tüm dengeler değişti:) Mesela artık mutfakta beraber birşey yapamaz olduk oğlumla.. Çünkü bir an gözümü üstünden ayırsam heryer ya una bulanıyor, ya nisaştaya ya da geçen akşam yaptığı gibi şehriyeye:) evet geçen akşam bir paket şehriye evin hemen heryerindeydi.. dolayısıyla mutfakta geçirdiğim zamanlarda oldukça hızllı olmalıyım.. Kendimi hergün yemekteyiz yarışmacısı gibi hisseder oldum:) Pasta yapmaya devam ediyorum.. Ancak daha öncede sözettiğim gibi bileğimdeki sinir sıkışması zaman zaman beni zorladığı için belli dönemlerde kendimi inzivaya çekiyorum...
Ay çöreğini eşim çok sever. Asıl amacım bu değildi aslında:) Kek yapmaya kalkıştım sadece.. Ancak Ege paşam sayesinde neyi atladığımı bilemediğim kekim kuru olunca çöreğin içine koyarak değerlendirdim:) Bazen birşeyleri yapamamak iyi oluyor yahu;)
Malzemeler;
Hamur İçin,
3 su bardağı un
100 gr margarin ( tereyağ )
2 yumurta ( 1 yumurta sarısı çöreklerin üstü için )
4 çorba kaşığı pudra şekeri
Yarım pk yaşmaya ( yada 2 tatlı kaşığı kuru maya )
Limon yada portakal kabuğu rendesi ( istenirse ) Yada mahlep ( ben mahlep kullanıyorum )
İç Harcı İçin,
- 1 su bardağı şeker
- 1 su bardağı ceviz
- 1 su bardağı süt
- Tarçın
- Yenibahar
- Kuru üzüm
Yapılışı;
Ilık süt içinde mayamız ve şekerle birlikte maya kabarıncaya dek bekletilir. Diğer malzemeler eklenerek hafif ele yapışan bir hamur hazırlanır. Üzeri örtilerek bir süre hamur mayalandırılır..
İç harcı için kekleri elimizle ufalayıp ( yada rondodan geçirip ) şeker ve süt ile birlikte ocakta iyice karıştırarak oldukça yoğun bir hamur kıvamına gelene dek tutun.. Daha sonra dilediğiniz maharatı kuruyemişleri vs. ekleyin..
Hamurdan limon büyüklüğünde parçalar koparıp elinizle oval şekilde açın, daha iç harcını elinizle uzun rulu yapıp açtığınız hamurun içine yerleştirin.Hamurunuzu kapattıktan sonra kenarları daha ince ortası kabarık bir şekilde içe doğru kıvırarak tepsiye yerleştirin.. ( yağlı kağıt kullanmak çok dha pratık ) Üzerine yumurta sarısı sürüp, susam, fındık, fıstık vs. serpiştirip soğuk fırına atın.. Ben mayalı hamurlarımı genelde soğuk fırına atıp 150 dereyece ayarlıyorum.. Böylece fırınım ısınırken aynı zamanda hamurumun biraz daha mayalanmasına ve içininin iyice pişmesine yardımcı oluyor..
Bloğa uzun zamandır sadece pasta fotoğrafı yükledikten sonra bir tarif vermek ne kadar tuhaf geldi:)) İnanın yazması yapmasından daha uzun ve zor:)
Son zamanlarda kek yapmaya bayılıyorum ( tamam bazen kabarmıyor ) Özge nin beslenmesi için, Ege nin yemesini dilediğim ancak yemekten ziyade tüm zerrelerini evin her yerine dağıtmasını gözardı ederek yapıyorum keklerimi. Ancak fotoğraflarını çekmek tembelliğim hat safhada olduğundan mümkün olmuyor.. ancak zaman zaman yine buralarda olmaya devam edeceğim..
Son olarak, evde kalmış kek, ekmek kırıntısı, bisküvi vs. varsa lütfen bu tarifi uygulayın:) ehh bana da sonucu bildirin diyorum.. Hoşçakalın..
10 Kişi ne demiş?:
Canım başınız sağolsun Rabbim meka
nını cennet etsin.Ay çöreğine çocuk
luğumdan beri aşığım ellerine sağlık enfes kocaman öptüm...
Fidancım başın sağolsun, Facebooktaki konuşulan ay çöreğini yapmışsın anlaşılan valla çok hamaratsın:) sevgilerimle...
Çok değişik olmuş,ellerinize sağlık.SEvgi ve saygılarrrr.....
deya cım, cok tsk ederız. sevıyorsa dene mutlaka bu tarıfı;)
emel cım, aynen oyle:) ayrıca dostlar sağolsun..
sevgılı annemınelı hosgeldınız.. cok tsk ederım yorumunuz ıcın.. bende sıze sevgıler:)
Fidan'cım başınız sağolsun. Allah rahmet eylesin..
Ay çöreğinide pek severim. Ne zamandır yememiştim. Canım çekti bak. Ellerine sağlık canım. Öpüyorum..
çok iştah kabartıcı gözüküyorlar... ellerine sağlık fidan :)
Fidancığım başınız sağolsun canım.
Mekanı cennet olsun inşaallah.
Ay çöreğine gelince; bayılırım yaa ben bu lezzete ellerine sağlık. Oğluşunla sana kolay gelsin çok zordur bilirim.
sevgiler
Basiniz sagolsun,hepimizin birgün gidecegi yer...
Cörekler nefis,ellerinize saglik.
Ablacım seni bekleyen bir ödülün var.
Sevgilerimle,
Fidancigim...basiniz sagolsun, sevgilerimle
zehra
Yorum Gönder