Pages

13 Ağustos 2007 Pazartesi

Ebruli Chesscake

Yaptım yaptım ben de yaptımm.. Bir de kendime kızdım ki sormayın gitsin.. Hem peynir, hem de bitter çikolataya bayılan biri olarak daha önce neden yapmamışım bilemiyorum. Peynirli hiçbirşey yemeyen eşim bile; Fidan yarın da sadece bitterli yaparmısın? dediğine göre eheheheh...
İlk cheescake denememi Anne WILLAN'ın kitabından yardım alarak uyguladım. Ve gerçekten çok beğendik. Bundan sonra sanırım çeşit çeşit cheescake yapacağım. Ama önce ilk cheescake imin tarifini vermek istiyorum. Gerçi ben çok geç keşfettim bu tadı, o yüzden bu tarifi bilenler ve uygulayan arkadaşlar çoktur sanırım. Ollsunn, ne de olsa benim ilk denemem. Nasıl yaptığımı anlatmazsam çatlarımm:)))
Malzemeler;
Tabanı İçin;
150 gr kepekli bisküvi
75 gr margarin yada tereyağı (ben Teremyağ kullandım)
ayrıca; kalıp için bir miktar erimiş margarin
Peynirli kısım için;
2 pk bitter çikolata
2 pk krem peynir (birini labne kullandım) asıl tarıfte 500gr denıyor. Ben 400 gr kullandım bir sorun yokk..
150 gr tozşeker
1 pk vanilya
2 adet yumurta
Yapılışı;
Öncelikle yağımızı eritin. Kalıbınızın tabanını ve kenarlarını güzelce yağlayın. Bisküvileri robotta un haline getirin ve erimiş yağ ile karıştırıp kalıbınızın tabanına ve kanarlarına bastırarak yayın. En az 30 dk buzdolabında bekletin.
Krem peynirleri 1 dk kadar çırpın. Daha sonra içine şekeri ve vanilyayı ilave edip yaklaşık 3 dk kadar çırpmaya devam edin. Çikolataları benmaride eritin (ben mikrodalga da eritiyorum) bir kenarda soğumak üzere beklesin. Bu arada fırınınızı 170 dereceye getirin ısınadursun. Şekerler eriyince yumurtaları tek tek ekleyin. Yani birini iyice karıştırmadan diğerini eklemeyin. Yumurtalarda karıştıkatan sonra karışımı 2 ye ayırın. Beyaz kalan kısmı kalıbınıza boşaltın. Diğer kısma erimiş çikolatayı ilave edin. Çikolatalı karışımı beyaz karışımın üzerine kaşıkla daire şeklinde yayın. Daha sonra bir bıçak yardımıyla şekillendirin. Kalıbınızı alumınyum folyo ıle kaplayıp daha buyuk bır kalıbın içine su koyup kalıbınızı bu suyun içine oturtarak 60 dk pişirin. Piştikten sonra 10 dk kapağı açmayın. 10 dk sonunda kapağı aralayın fakat chesscake içinde soğuyana dek beklesin. Soğuduktan sonra en az 1 gece buzdolabında bekletin..
Not: Yapımı kolay olmakla beraber ben tüm detayları ve püf noktaları verdiğim için sanki oldukça zahmetli gibi görünüyor.
Karışımı 2'ye ayırdığımız kısımda ben çikolatalı katacağım kısmı az tutmuştum tamamen koyulaşmasın diye. Siz bence eşit tutun. Çünkü oldukça koyu oluyor ve iç kısmına şekil verilemiyor.
Benmari usulu pişirmek istemezseniz fırınınızda mutlaka ısıya dayanıklı küçük bir kabın içinde su bulundurun. Bu çatlamasını önlüyor.
Cumartesi günü sevgili arkadaşım Meral'in evine davetliydik. Boş elle gitmemek adına benim için iyi bir fırsat oldu. Cuma akşamından hazırladım. Yalnız, içimde acaip bir huzursuzluk vardı.. Yaptım ama tadını bilmediğim birşeyi götürmek ne derece doğruydu.. Ya güzel olmamışsa, ya bizim damak tadımıza uymayan birşeyse diye. Ama tüm korkularım boşa çıktı.. Tarifini istediklerine göre hehehe...
3 arkadaş daha doğrusu bizim eşlerimiz çocukluk arkadaşları, dolayısıyle bizlerde arkadaşızz:)) Yalnız, çok ilginç bir durum var şöyle ki; benim bir kızım var biliyorsunuz, ama Meral ciğimin ve Habişimin ikizleri var.. Üstelik Habişin ikizleri erkek, Meral in ise kız.. Ve aralarında 3 ay var.. Öyle şekerler ki, resimlerini çekmeyi unutmuşum ama:(
Meral cim de boş durmamış.. Hem 2 kızla uğraşıp hemde bizim için çok lezzetli şeyler hazırlamıştı. Bakınız aşağıda;
1- Atom Pasta
2- Tırtıl Kurabiye
3- Dikme Tatlısı
Ve resimlerini çektiğim ama daha sonra yanlışlıkla sildiğim (ya da yüklemeyi unuttuğum) peynirli ve kıymalı börekler vardıı.. Özellikle dikme tatlısının tarifini Meral in annesin Fatma hn dan istedim. Yakında yayınlayacağımm..

10 Kişi ne demiş?:

Adsız dedi ki...

Sonunda sende yaptın he bacım..Ellerine sağlık..Ben hakikaten doymadım-doyamadım cheesecake lezzetine..İlk fırsatta bunu da denemeli..Ellerine sağlık canım

gülriz dedi ki...

Fidancığım ellerine sağlık. Heryerde bir cheesecake furyasıdır gidiyor, galiba en sonunda ben de yapacağım :))) Sevgiler, kocaman

lezzetlilerim dedi ki...

Canım demek sende yaptın aferin sana ya ilk denemen ama süpersin.Ben hala denemye korkuyorum ya beceremezsem diye ama sen bana bayağı ilham verdin arkadaşım.İlk fırsatta deneyip bakmalıyım. İlk denemelerimden birisinide dün yaptım pek başarılı değil ama istersen bir bak canım.
sevgiler

yaban mersini dedi ki...

cnm..cheesecake i ilk pişirdigimde ben de aynı şeyleri hissettim..ama hem ben hem eşim çok beğendik.bir de tariflerdeki peynir miktarı bana da hep çok geliyordu azalttım..sorun olmadı..ellerine sağlık.selamlar..

Adsız dedi ki...

Pastarda cım; yaptım evet.. pişmanmıyım hayırr.. üstüste 2 gün 2 kez 2 farklı cheesscake yaptımm.. vee bıttıı:(((

Gülriz cim; ben kaptırdım kendimi o furyaya, sende kaptır:))) pişman olmayacaksınn...

Lezzetlilerim; cnm ben de korkuyordum ama dedığım gıbı korktuğum basıma gelmedı... sadece püf noktalara dıkkaaatt... dun baktım eklememıstın bırseyy, şimdi ucuyorum o zaman...

Diyalogyemeklerı; haklısın gercekten cok fazla ıcındekı peynır mıktarı.. hatta benım esım peynırlı hıcbır sey yemedığı ıcın çok tedırgın olmustum.. adam safmı adı ustunde cheesscake... ama ben köse bucak kacırdım peynırlerı ondan, yok hayatım peynır koymadım krema koydum dıye:)))walla bayıla bayıla yedı.. hatta oyle rağmet gördu kii, abımler dun aksam son kalan dılımı ıstedılerrheheheheh...

sevgiler
fıdan

Evcilik Lezzetler dedi ki...

Nefiss görünüyor...
Sevgiler :))

Adsız dedi ki...

evcılık lezzetleri Burcu cum; çok tsk ederım cnm..
sevgıler
fıdan

Müge Hüner dedi ki...

Fidancım;
Bu günlerde neredeyse her blogda cheesecake görüyorum, ama ben hala cesaret edemedim yapmaya, sanki çok zor beceremeyecekmişim gibi geliyor. Seninkide süper görünüyor, cesaretimi toplarsam ilk senin tarife bakacağım.Sevgiler..

Cafe Gusto dedi ki...

Fidancığım ellerine sağlık cheesecake'siz blog olur mu hiç:)
darısı bundan sonraki tariflerin başına...
sevgiler.

Adsız dedi ki...

Muge cım; ben yapabıldığıme göre sen neden yapamayasın ?? bence korkulacak hıcbırsey yok.. aslında cok basıt sadece anlatırken cok uzun suruyorr:)) tek sorun uzun surede pişmesı ve beklemesii hepsı buuu:))) denersen emınım pişman olmayacaksın...

cafe gusto cum; ben de olmaz dedım vee yaptımm ehehehehe... walla haklısın ucundan kıyısından bulastınmıı sanırım devamı gelıyorr..

sevgıler
fıdan