Pages

3 Mart 2010 Çarşamba

Ay Çöreği


Herkese merhaba.. Son zamanlarda hastalık, vefat ( kayınpederimi kaybettik ) derken bloğuma ara vermiştim. Aslında itiraf ediyorum Ege nin büyüyüp yürümeye başlamasıyla evdeki tüm dengeler değişti:) Mesela artık mutfakta beraber birşey yapamaz olduk oğlumla.. Çünkü bir an gözümü üstünden ayırsam heryer ya una bulanıyor, ya nisaştaya ya da geçen akşam yaptığı gibi şehriyeye:) evet geçen akşam bir paket şehriye evin hemen heryerindeydi.. dolayısıyla mutfakta geçirdiğim zamanlarda oldukça hızllı olmalıyım.. Kendimi hergün yemekteyiz yarışmacısı gibi hisseder oldum:) Pasta yapmaya devam ediyorum.. Ancak daha öncede sözettiğim gibi bileğimdeki sinir sıkışması zaman zaman beni zorladığı için belli dönemlerde kendimi inzivaya çekiyorum...

Ay çöreğini eşim çok sever. Asıl amacım bu değildi aslında:) Kek yapmaya kalkıştım sadece.. Ancak Ege paşam sayesinde neyi atladığımı bilemediğim kekim kuru olunca çöreğin içine koyarak değerlendirdim:) Bazen birşeyleri yapamamak iyi oluyor yahu;)


Malzemeler;

Hamur İçin,


  • 3 su bardağı un

  • 100 gr margarin ( tereyağ )

  • 2 yumurta ( 1 yumurta sarısı çöreklerin üstü için )

  • 4 çorba kaşığı pudra şekeri

  • Yarım pk yaşmaya ( yada 2 tatlı kaşığı kuru maya )

  • Limon yada portakal kabuğu rendesi ( istenirse ) Yada mahlep ( ben mahlep kullanıyorum )

İç Harcı İçin,

  • 1 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı ceviz
  • 1 su bardağı süt
  • Tarçın
  • Yenibahar
  • Kuru üzüm
Evde kalmış bisküviler, kuruyemişler vs..

Yapılışı;

Ilık süt içinde mayamız ve şekerle birlikte maya kabarıncaya dek bekletilir. Diğer malzemeler eklenerek hafif ele yapışan bir hamur hazırlanır. Üzeri örtilerek bir süre hamur mayalandırılır..

İç harcı için kekleri elimizle ufalayıp ( yada rondodan geçirip ) şeker ve süt ile birlikte ocakta iyice karıştırarak oldukça yoğun bir hamur kıvamına gelene dek tutun.. Daha sonra dilediğiniz maharatı kuruyemişleri vs. ekleyin..

Hamurdan limon büyüklüğünde parçalar koparıp elinizle oval şekilde açın, daha iç harcını elinizle uzun rulu yapıp açtığınız hamurun içine yerleştirin.Hamurunuzu kapattıktan sonra kenarları daha ince ortası kabarık bir şekilde içe doğru kıvırarak tepsiye yerleştirin.. ( yağlı kağıt kullanmak çok dha pratık ) Üzerine yumurta sarısı sürüp, susam, fındık, fıstık vs. serpiştirip soğuk fırına atın.. Ben mayalı hamurlarımı genelde soğuk fırına atıp 150 dereyece ayarlıyorum.. Böylece fırınım ısınırken aynı zamanda hamurumun biraz daha mayalanmasına ve içininin iyice pişmesine yardımcı oluyor..

Bloğa uzun zamandır sadece pasta fotoğrafı yükledikten sonra bir tarif vermek ne kadar tuhaf geldi:)) İnanın yazması yapmasından daha uzun ve zor:)

Son zamanlarda kek yapmaya bayılıyorum ( tamam bazen kabarmıyor ) Özge nin beslenmesi için, Ege nin yemesini dilediğim ancak yemekten ziyade tüm zerrelerini evin her yerine dağıtmasını gözardı ederek yapıyorum keklerimi. Ancak fotoğraflarını çekmek tembelliğim hat safhada olduğundan mümkün olmuyor.. ancak zaman zaman yine buralarda olmaya devam edeceğim..

Son olarak, evde kalmış kek, ekmek kırıntısı, bisküvi vs. varsa lütfen bu tarifi uygulayın:) ehh bana da sonucu bildirin diyorum.. Hoşçakalın..