Pages

6 Ağustos 2007 Pazartesi

Cenuaz Kekli Muzlu Pasta

Bu pastamı geçen hafta içi sevgili Ayça'nın doğum gününde kendisine hediye olarak hazırladım. Ayça kimmi?? Ayça, benim patronumun yeğeni, çok şeker bir genç kız.. Bu arada ben kesinlikle yalaka bir eleman değilim.. Hani, aaa bak yalakaya patrona yaranmak için yeğenine bile pasta yapmış demeyinnn... Ben sadece gerçekten ama gerçekten patronumu çok seviyor ve saygı duyuyorum. Dolayısıyla kendisine ait olan şeyleri de, yeğeni, oğlu, kardeşleri (ki mesai arkadaşlarımdır kendileri) seviyorum.. Hem kime ne dimiii? İstediğime yaparım, istemediğime de yapmam hehehehe.... Pastamın pandispanyası sevgili hocam Hanimiş Işıl'ın Cenuaz keki... Kreması bitter çikolata, kremadan oluşan ganaj ve muz.... Süslemesi ise tamamen doğaçlama... Aslında öyle sanıyorum ki, pastanızı nasıl süsleyeceğinize önceden karar vermek çok daha doğru.. Fakat ben bunu hiçç beceremiyorum. O anda hadi şunu şöyele yapayım, yok bu burda daha iyi olur derken bir bakmışım pastan bitmiş.. Ama işte son anda karar verdiğiniz için vakit alıyor... Neyse ben tarifini vereyimde..... Artık siz ister önceden karar verin, ister benim gibi doğaçlama çalışınn..Hadii kolay gelsinnnn..... Ben hocamın tarifine harfi harfine uyduğum için tarifi de birebir veriyorum... Orjinal tarife burdan ulaşabilirsiniz....
Malzemeler;
40 gr un
30 gr kakao
3 yumurta
100 gr tozşeker
30 gr tereyağ (eritilip soğutulmuş)
Yapılışı;
1. Öncelikle fırınınızı 175 dereceye ayarlayın, ısınadursun.
2. Kalıbınızın dibine yağlı kağıt koyun. Kalıbın yanlarını sakın yağlamayın. Kek hamurunun kalıbın duvarlarına tutunarak orantılı bir şekilde kabarması için bu önemli.
3. Unu ve kakaoyu birlikte 3 kere eleyin.
4. Isıya dayanıklı bir kabın içinde (ki bu kap koyduğunuz miktarın üç katı kadar malzemeyi alabilecek bir büyüklükte olmalı) çırpma teli yardımıyla şekeri ve yumurtaları biraz karıştırıp birbirine yedirin.
5. Bir benmari kurun. Benmari üzerinde yumurta ve şeker karışımı 40-45 derece sıcaklığa ulaşana kadar telinizle çırpmaya devam edin. Termometresi olmayanlar ısıyı parmak uçları ile ölçebilir. Hafif ılık bir ısıya ulaştıysa tamamdır. Bu işlem bir sonraki aşamada karışımın çok daha fazla kabarmasına imkan sağlıyor.
6. Daha sonra mikser ile uzun uzun çırpın. Çırpma işlemi çok önemli. Çünkü tarifte kabartmak için herhangi birşey kullanılmıyor. Onun yerine yumurtaların hacmi 3 katı artana kadar çırmak gerekiyor. Kitchenaid’i olanlar için bu kısım zor olmayabilir ama benim gibi elektrikli bir el mikseri kullananlar neredeyse 8-10 dakika kadar çırpmalı. Mikseri karışımdan ayırdığınızda oluşan tepe bir süre çökmeden duruyorsa yeterli miktarda çırpmışsınız demektir.
7. Elediğiniz un+kakao karışımın yarısını yumurtalı karışıma ekleyin. Spatula yardımı ile aşağıdan yukarıya doğru katlar gibi yaparak unu yumurtalara yedirin. Yumurtanın kabarıklığının çökmemesine özen göstererek yavaşça yapın bunu. Karışım homojen bir renk alınca un+kakao karışımının diğer yarısını da ekleyin. Yine aynı şekilde birbirine yedirin.
8. Şimdi sıra tereyağının eklenmesinde. Tereyağının direk karışıma dökmüyoruz. Büyük bir kaşık kadar unlu karışımdan alarak eritilip soğutulmuş tereyağının bulunduğu kaseye koyun. Dikkatli bir şekilde yine katlar gibi yaparak yağ ve unu birbirine yedirin. Şimdi tereyağını kek karışımına ekleyebiliriz. Böylelikle yağın hamurun dibine çökmesini engellemiş oluyoruz.
9. Hazırladığınız kalıba hamuru dökün ve önceden ısıtılmış fırında 25 dakika kadar pişirin.
10. Kürdan testi ile kontrol edin. Piştiğinden emin olduktan sonra fırından çıkarın. Kalıbından çıkarmadan tel üzerinde soğutun. Soğuduğundan emin olduktan sonra plastik ince bir spatula veya bıçak yardımı ile kenarlarını kalıptan ayırın. Daha sonra keki ters çevirin ve yağlı kağıttan ayırın.
Buraya kadar hocam anlattı, ben de birebir uyguladım. Kekimi 3 kata ayırdım. Her katını muzlu süt ile ıslattım. Ara katlara muzlu ganajımı koydum. Kekimin üstünü ve yanlarını (ganajdan bir miktar ayırmıştım) ganajla kapladım. Sonra da şeker hamuru ile süsledim.

16 Kişi ne demiş?:

MUTFAKTA HOŞ SEDA dedi ki...

Fidan ne güzel pastalar yapmışsın hayran kaldım ellerine kollarına sağlık bütün sayfa süper

lezzetlilerim dedi ki...

canım ellerine sağlık. nefis olmuş.
sana bir şey danışabilirmiyim canım. pastan kaç cm acaba 20 cm lik bir pasta şeker hamurlu olunca sence kaç lira demeliyim? örnek bana gelmen gerek bende siparişlere başlıycam yakında. ama fiyatları söylemekte tereddüt ediyorum sen ne dersin?
sevgiler

Unknown dedi ki...

Fidancım ellerine sağlık genuaz keki hep denemek istemişimdir ama kısmet olmadı bir türlü. Sayfanın yeni halide çok cici olmuş. Sevgiler..

Evcilik Lezzetler dedi ki...

Çok şık bir pasta olmuş Fidan ellerine sağlık, güller pek sahici olmuş :))
Sevgiler...

Adsız dedi ki...

Seda cım; çok tşk ederim.

Lezzetlilerim; cnm sağol. Şimdiden hayırlısı olsun diyeyim Allah bol bol sipariş nasip etsin hepimize ki, pasta yapmaktan mahrum kalmayalım.. Bana sorduğun sorunun cevabını şöyle açıklayabilirim; piyasada fiyatlar dilim olarak hesaplanıyor. Ortalama 4 ile 8 lira arasında değişiyor. Ama ben şu anda çok yeni olduğumdan ve elimin alışması açısından gelen siparişlerimde önce maliyet çıkartıyorum sonrasında ise ufak bir kar koyup o sekşlde fiyat veriyorum. Umarım yardımcı olmuşumsur.

selservis cim; denemelisin bence, korkmuştum açıkcası ilk başta ama farklı pandıspanyalar denemek gerek sanırım.. Sayfayı bu şekle getirene dek çok uğraştık(eşimle) beğenmene sevindim.

evcilik lezzetler; çok tşk ederim.

sevgiler
fidan

Adsız dedi ki...

Amandaaa yeni şablonunu yesinler.Pek şık hem hanım hanım olmuş bacım..Bu arada bannerın tepesinde tersten bir yazı var o nedir anlamış değilim..Pastayı da ben herkesten önce görmüştümmmm zateeeee :)

Adsız dedi ki...

Burçin cim; beğenmene sevindim. Dün gece cnm çıktı o ters yazıyı değiştiricem yada çıkarıcam diye ama başaramadım:(( Benim sinirimi bozuyor. Bakıcaz bi çaresine artık.
Sen zaten sadece pastayı değil, başka seyleri de önceden görüyorsun değimi??
sevgiler
fidan

yaban mersini dedi ki...

cnm,çok güzel bir pasta,şık ve sade..harika görnüyor.ellerine sağlık.selamlar.

Burçin'in Denemeleri dedi ki...

Ellerine sağlık Fidan. Pastaların hepsi birbirinden güzel görünüyor.
Bol siparişler diliyorum.
Sevgiler,

Adsız dedi ki...

sevgili diyalogyemekeleri hosgeldın, çok tsş ederim.

Burçin cim, tsk ederim cnm. Amin inş..
sevgiler
fıdan

Adsız dedi ki...

sevgili Fidan,
Bilgeden selamını alınca seni ziyaret etmek istedim.İyikide gelmişim gerçekten çok güzel gelişmeler kaydetmişsin bu işe gönül verdiğin severek yaptığın belli.belkide hocanı değiştirmiş olmanın verdiği bir profesyonellikle harikalar yaratmıssın.Başarılarının ve siparişlerinin devamnı diliyorum...Seni içten tebrik ediyorum.hoşçakal...

Adsız dedi ki...

Merhaba Fidan, pasta nefis... Ellerine sağlık...

Merak ettim tadını. Deneyip yemeli :)) Yiyip yiyip şişmeli :)))

Adsız dedi ki...

Sevgili isimsiz Gonca:) sana kocaman bir hoşşgelldiiinnnn diyorumm.. Çok tsk ederim, hem gelmene, hem beğenmene hem de yorum bırakmana... Eski sohbetlerımızı özledim :))).. En kısa zamanda tekrar görusmek üzere..


sevgili zerrin; ya aksam bende esime dedim ki, yaa bir sürü şey yemek istiyorum ama hiiçç kilo alamak istemiyorum nasıl olacak?? ahh keske yesek yesek ama şişmesekk....cnm linklerime ekleyebilirmiyim seni de?
sevgiler
fidan

Adsız dedi ki...

Bu tatlı insanı bir sünnete yaptığı pastalar sayesinde tanıma fırsatı buldum.Bence bu işe,sevgisinide kattığı için yolu çooookkkk açık olucak.Dimi ortak???

Nişan pastamı unutma :)

Adsız dedi ki...

çok merak ediyorum ne iş yapıyorsunuz.kaçta evde oluyorsunuz bu kadar şeyi yetiştiriyorsunuz.yardımcınız var mı bende çalışıyorumda çok perişan oluyorum ama.acaba sizlermi süpersiniz benmi vasatım anlayamadımç

fidaneli dedi ki...

sevgili isimsiz merhaba... oğlum doğmadan çok kısa bır sure once ısten ayrıldım.. su anda evdeyım ve bebeğımı buyutuyorum:) eskıden calıstığım vakıtlerde aksam 7 gıbı evde olurdum.. ve cmt gunlerı de yarım gun calısırdım.. bu arada yardımcım yok.. ınsan gercekten sevdığı seylerı yapmak ıcın herzaman vakıt buluyor.. yoksa superlıkle alakası yok:)) elımden geldığınce yapmaya calısıyorum sadece:)) yorumunuz ıcın cok tsk ler..

sevgıler
fıdan