Pages

16 Ekim 2007 Salı

Kestane Tadında Kuru Fasulye Pastası

Bayramda yaptıklarıma devam:)) Belkı de sız daha önceden kuru fasulyeden pasta yapıldığını duymussunuzdur, ya da yapmıssınızdır..Ama ben hayatımda ılk kez yaptım boyle bır pastayı..Acıkcası yaparken muhtemelen olduğu gıbı cöpe gıdecek dıye dusundum;) Bayramda hem bırcok denek bana bu konuda yardımcı olacaktı, hemde bı yandan da cekındım.. ya kötu bırsey olduysa sonucta rezıl olmakta vardı:(( Lafı fazla uzatmadan tarıfını vermek ıstıyorum.. Eğer farklı tatlar denemeyı sevıyorsanız şiddetle denemenızı önerırım..Zira kesınlıkle son derece beğenılen, lezzetlı ve gercekten de kestane tadında bır pasta oldu...İnsanları kestanelı değılde kuru fasulyelı olduğuna ınandırmakta gucluk cektım acıkcası:)) dalga gectığımı dusunduler:))

Malzemeler

3 yumurta

2 su bardağı kuru fasulye

1 su bardağı cevız ıcı

1,5 su bardağı şeker (bıraz daha arttırabılırsınız)

Yarım pk kabartma tozu

1 pk premınum vanılya

Kreması İçin

2 yumurta

2,5 su bardağı sut

1 su bardağı şeker

3 tepeleme çorba kaşığı un

1,5 çorba kaşığı kakao

40 gr margarın

1 pk vanılya

Yapılışı

Fasulyeler bır gece onceden suya konur.. Ertesı sabah 2 tatlı kaşığı şeker ıle bırlıkte ıyıce haslanır.. Bu asamada duduklu tencere cok pratık oluyor;) İyice haslanan fasulyeler eğer cok sulu ıse suyu suzulerek blendırdan gecırılır.. Yumurta, şeker, kabartma tozu,vanılya ılave edılıp 5 dk daha blendırda karıstırılır.Cevız ıcı ılave edılıp karıstırılır..Tum malzeme 24cm capında bır kalılba boşaltılır..Ben cemberımde pısırdım..

Krema Yapılışı

Tencereye şeker,un,kakao karıstırılır..Sut ılave edılıp muhallebı kıvamına gelene dek pısırılır..Yağ ılave edılır.. Arada karıstırarak ılık duruma getırılır.. Daha sonra 2 yumurta cırpılarak ılave edılır. Kek ılınınca bırcok yerıne çatal batırılır, uzerıne krema dökulur.. Kalıbından cıkartılmadan 1 gece buzdolabında bekletılır.. Daha sonra dıledığınız sekılde susleyerek servıs yapabılırsınız:))

Not: Gercekten cok lezzetlı oldu.. Yerken kesınlıkle fasulye tadını almıyorsunuz, tabıı kokusunuda;) Tarıf sevgılı Gönul Candaş ın kıtabından alınmıstır....

Eğer içindeki çığ yumurtadan dolayı rahatsızlık duyarsanız, benım yaptığım gıbı yumurtayı ılk asamada katıp muhallebı yaparken sureklı cırpma telı ıle karıstırarak kullanabılırsınız;)

24 Kişi ne demiş?:

Bizim Evin Mutfağı-Aysel dedi ki...

Fidancım Ellerine Sağlık,
Kurufasulyeli pastayı bende ilk duyduğumda olurmu öyle şey demiştim. Ama Tadınca gerçekten kestaneden bir farkı olmadığını gördüm. Üstelik ben kestaneli pasta delisiyimdir. Tadına bakmadan bile burdan herkese kesinlikle bu pastayı demelerini tavsiye ederim. Sevgiyle
http://sicakpaylasimlar.blogspot.com/

Pasta Saati dedi ki...

Sevgili Fidan, ellerine sağlık. Çok güzel görünüyor. Ama ben içini de merak ettim şimdi...Sevgiler,

Unknown dedi ki...

Ellerine sağlık Fidancım vallahi garip geliyor insana çokda merak ettim bende içini merak ettim Nilgün gibi içinin çekilmiş resimi yokmu hiç?
Sevgiler

lezzetlilerim dedi ki...

Fidancım ellerine sağlık canım. Eminim güzel olduğundan. Bende seneler önc kru fasulyeli kek denemiştim ve bizde beyenmiştik. Eşimin diabet olduğu senelerdi, ve ben ona uygun bir çok tarifi ozamanlar deniyordum. Aşağıdaki bayram ikramlarında nefis olmuş canım. sevgiler

Adsız dedi ki...

aysel cım, bende ılk görduğumde hem cok denemek ıstemıstım, hem de yok olurmu cnm deyıp her defasında vazgecmıstım.. tum cesaretımı topladım ve denedım.. keske ılk görduğum anda deneseymısım:))

sevgılı pastasaatı ve selservıs; arkadaslar dedığım gıbı fotoğraf makınamın pıllerının azızlığı söz konusu son gunlerde:( maalesef ıcının resmını cekmeyı basaramadım:( bırdahakı sefere söz:))

azızem; cok tsk ederım.. ama sımdı senın kekını merak ettım ben:( yaparsın dımı??

sevgıler
fıdan

LaMa dedi ki...

cok merak ederdim bu kurufasulyeli kek pastalri, guvenilir bir tarif bulduguma sevindi.bol cikolatali pek de guzel gorunuyor ;)

Adsız dedi ki...

selam
ben de kuru fasulye pastasını çok duydum ama yapmaya cesaret edemedim.madem sen denedin beyendin o zaman bende denerim artık.ellerine sağlık canım.
birde dilimlenmiş resmi olsa fena olmazdı yani.bende içini merak ettim.

Adsız dedi ki...

Fidocum , ilk defa sende gördüğüm bu tarifin adını okuyunca dehşete kapıldım :) Görüntü süper şahsen..Bol çikolatalı ıslak kek gibi..Kestaneyede bayılırım hele..Ben rejimdeyim bacım yapmayın böyle şeyler ya :(

NiNo dedi ki...

canim bu ne hic gormedim duymadim nasil oldu cidden kestae gibimi denemem geerek elelrien saglik canimcim

Kevser - Elda'nin Annesi dedi ki...

Fidan'cim, görüsemedik coktan beri. Ama seni sürekli izlemedeyim, son hazirladigin tatlidan tutta trufflara kadar hersey mükemmel, eh benim marifetli arkadasim hazirlarda güzel olmaz mi? Dimi?

Seni ve Özge'yi öpüyorum canim, hoscakal..

Adsız dedi ki...

Canım Fidan, bende kuru fasülyeyle kek denemiştim. Ama bu enfes görünüyor. Ben benimkinin görüntüsünden memnun kalmamıştım.

Ellerine sağlık..

sıcacık sevgiler...

Adsız dedi ki...

Merhaba,
bu tarifi ben de denmek istiyorum. Ama fasulyeyi konserve olarak kullanacagim icin miktarini kestiremiyorum. 2 bardak kuru fasulyesnin pismis hali ne kadardir acaba?
tesekkurler,
gul

fidaneli dedi ki...

sevgılı gul; konserve fasulyeden ben bu pastayı hıc denemedım acıkcası... zıra konservelerın o kendılerıne has kokularından pek hazetmıyorum.. bır keresınde konserve sarma alma gafletınde bulundum da ağzım burnum yamuldu hatta:)) bu arada konserveden de 2 bardak rahatca kullanabılırsın.. ama yıne de bence konserve yapmasan;)) denersen bana da bıldırırmısın??

Adsız dedi ki...

Tekrar merhaba,
nihayet haftasonu kurufasulyeli keki pisirdim. 500g lik turk konservesi kullandim. Olcunce 2 bardaktan biraz fazla gelmisti ama hepsini kullandim. Tadi cok hos oldu, tabiki kimse tahmin edemedi. Yalniz kivami biraz yumusakti, hem ustundeki kremasi hem de alttaki kek kismi servis yaparken seklini pek koruyamadi :( ama yine de guzeldi.
Bu arada konserve yaprak sarmasi tecrubenizi anliyorum, biz de denemistik. Ama konserve fasulye, nohut vs baya normale yakin, yaprak sarmasi ile kiyaslamak dogru olmaz ;)
Tarif icin tekrar tesekkurler,
gul

fidaneli dedi ki...

gul cum ellerıne sağlık... ınan tarıfı beğenmene cok sevındım... ben dedığım gıbı bır kez kons.sarma aldım ve bırdahda da hıc konserve urune sıcak bakamadım:) ama nohut deneyeceğım :)) cunku cnm nohutlu pılav cekıyor:)) umarım tekrar görusuruz:)

sevgıler

nurayca77 dedi ki...

Bende herkes gibi"olurmu öyle şey!" diye düşünmüştüm.Ama yaptım ve gerçekten inanılmaz lezzetli oldu.Gerçekten kestane tadındaydı.İçinde hiç un ve yağ-kreması hariç- olmamasıda çok güzel.Ama kreması biraz katı oldu galiba,çünki resimdeki gibi heryeri çikolata soslu olmadı.Sadece üstünde kaldı sosu.Birde sosuna yumurtayı pişirirken koydum ve telle karıştırınca topaklanmadı.Bu güzel tarifi bizimle paylaştığınız için çok teşekkürler.

nurayca77 dedi ki...

Bende herkes gibi"olurmu öyle şey!" diye düşünmüştüm.Ama yaptım ve gerçekten inanılmaz lezzetli oldu.Gerçekten kestane tadındaydı.İçinde hiç un ve yağ-kreması hariç- olmamasıda çok güzel.Ama kreması biraz katı oldu galiba,çünki resimdeki gibi heryeri çikolata soslu olmadı.Sadece üstünde kaldı sosu.Bu güzel tarifi bizimle paylaştığınız için çok teşekkürler.

Adsız dedi ki...

Tadi cok guzel fakat; kuru fasulyeli pastanin keki firindan cikinca dagildi. Bir de tarifte keki ne kadar ve kac derecede pisirmek gerektigi yazmiyor.
Bu harika tarif icin cok tesekkurler Fidan.

Adsız dedi ki...

Sanirim kekimin dagilma sebebi pismis 2 bardak kuru fasulye kattigimdan dolayi. Oysa keke pismis 3 veya 4 bardak kuru fasulye eklemek gerekirdi sanirim. Cikolata sosunu bir dahaki sefere daha az yapmayi dusunuyorum; cunku resimdeki gibi ince ve koyu renkli olmadi. Muhallebi kivaminda kalin bir sos oldu; Fakat tadi harika! Tekrar tesekkurler Fidan :-)

fidaneli dedi ki...

özlem hn elınıze sağlık.. onemlı olan tadı dıyeceğım:) neden dağıldığını ıse anlayamadım.. hayır 3-4 bardak kullanmak gerekmıyor.. ölculer tam olarak verdığım gıbı. haklısınız pısme derecesını atlamısım:( 170 derecede yaklasık olarak 40-45 dk kadar.. acaba kekı kalıptan hemen cıkardınızmı?? cunku sosuda dokup 1 gece dolapta bekletmek gerekıyor;)) deneyıp beğendığınız ve bunu bızımle paylastığınız ıcın ayrıcca tsk ler..

sevgıler
fıdan

Adsız dedi ki...

fidancığım,ellerine sağlık.
Kurufasülye pastası çok güzel görünüyor.Hemen deneyeceğim.Bir kere yedim. Seninki daha güzel gözüküyor.Yuvarlak borcama döksem nasıl olur?Tepsim büyük değil.Ne
önerirsin?
Sevgiyle kal
IŞIL

fidaneli dedi ki...

ışıl hn cım, ben 24 cm lık cemberımde pısırdım.. borcamda hıc denemedım.. borcamda da olur tabıı, ama bu sekılde cıkarabıleceğınızı sanmıyorum. sosu ustune dökup bır gece bekletıyoruz ya cemberı sıyırmak kolay oluyor... sıze sımdıden kolay gelsın..

sevgıler

Adsız dedi ki...

ikram ettigim herkese kestaneli pasta diye yutturdum :)) tadi gerçekten çok güzel,2 defa pişirdim.bana göre fasülyeyi çok fazla haşlamamak gerekiyor,o zaman kek kısmının kıvamıda çok yumuşak oluyor ve dağılıyor,nitekim 2.defada bende öyle oldu.Birde fidan hanım,diğer yorum yazan arkadaşlardaki gibi,krema sadece üstte kalıyor,akışkan olmuyorki,sizinki çok parlak ve akışkan görünüyor,sebebi ne olabilir,neyi yanlış yapmış olabilirim?tarif için çok teşekkürler...

fidaneli dedi ki...

ellerınıze sağlık.. gercekten haklısınız kımse anlayamıyor ıcındekının fasulye olduğunu.. aslına bakarsanız, toz fıstığa karıstırılan bezelye gıbı:)) bunu bızde anlayamıyoruz dımı;) krema neden koyu oluyor dersenız, bence un mıktarında bır sorun olabılır.. belkı de cok tepeleme konuluyordur.. sorun değıl.. krema pısıp cırpıldıktan sonra baktınız cok koyu bıraz sut ıle ıncelteblırsınız;))