3 Temmuz 2007 Salı
Arnavut Böreği(Çarşaf Böreği)
Bu sabah işe giderken annemden bu böreği yapmasını istedim. Öyle çok canım çekmiştiki.. Saolsunlar annem, kardeşim ve kızımla beraber 2 tepsi patatesli ve pırasalı olarak hazırlamışlar. Çok lezzetli olduğu kadar bence bir o kadar da zahmetlii… Amaaaa; emeksiz, yemek olmaz diye boşuna dememişlerrr…. değilmii??
Malzemeler
Hamuru İçin
Un
Ilık su
Tuz
Arası için yarım su bardağı sıvıyağ, yarım pk margarin(erimiş)
Annem 2 kg un, yarım çaydanlık ılık su ve 3 çay kaşığı tuz ile hamurunu tutmuş. Bu ölçüyle 2 davul fırın tepsisi börek yapmış.
Unu eleyip ortasını havuz gibi açıp tuzunu ekleyelim. Yavaş yavaş unu ekleyip kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlayalım. Yaklaşık 20 dk hamurumuzu dinlendirelim.
İç Harcı
7 Orta boy patates
3 Soğan
Tuz
Karabiber
Yarım çay bardağı süt
Yarım çay bardağı sıvı yağ
Soğanları robotta kıyıp sıvı yağda kokusu çıkana dek kavuralım. Patatesleri küçük küpler halinde doğrayıp soğana ekleyip yaklaşık 5 dakika orta hararetli ateşte kavurmaya devam edelim. Tuz,karabiber (isterseniz pulbiber) ekleyip karıştırıp ocağı kapatalım. Altını kapadıktan sonra sütü ekleyip karıştıralım. (Süt patateslerin kararmasını engelliyor)
Pırasalı yapmak isterseniz, pırasaları verevine doğrayıp sıvıyağ da soteleyip, tuz karabiber ve pulbiber ilave edin.
Yapılışı
Hamurumuz dinlendikten sonra portakal büyüklüğünde bezelere ayıralım. Merdane yardımıyla tabak büyüklüğünde açalım aralarına yağ sürüp 4 adedini üst üste koyalım. Biraz dinlendirelim. Asıl iş bundan sonra başlıyor…..
Dinlenen bezelerden birini alıp elimizin üstünde biraz büyütelim. Daha sonra masamısa koyup, (bu aşamada 2 kişi olmakta fayda var) açabildiğimiz kadar büyüklükte çekeleyerek açalım. (masaya bırde sofra bezı serınkı hamuru sararken cok işe yarıyor)Hamur yırtılabilir sorun etmeyin. Yalnız hamurun çok ince açılması gerekli. Hamuru açtıktan sonra kenarlarına iç harcımızı koyup 2 kaşık yağ gezdirip sofra bezinin bir ucundan tutarak yarısına kadar rulo yapalım. Daha sonra karsı tarafınada aynı işlemi uygulayıp, ortadan 2 ye bölelim. İlk hamuru kendi etrafında yuvarlayarak yağlanmış tepsimizin ortasına koyalım. Diğer hamurlara da aynı işlemi uygulayıp ortadaki hamurun etrafına dolayalım.
Böreğimiz bittikten sonra üstüne yağ sürüp, önceden hafif ısıtılmış fırına verelim. Üstü nar gibi kızarana kadar pişirelim. Fırından alınca henüz sıcakken üzerine su ve çok az yağ damlattığımız karışımdan serpiştirelim. Ve sofra bezine saralım. Ilınınca servis yapalım.
Etiketler:
BOREKLER
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
13 Kişi ne demiş?:
Merhaba canim,
Ilk ziyaretim oldu buraya, ve cok guzel buldum:)) Tebrikler Fidan:)) Hersey guzel inan bana gore
. Ben zaman zaman sevgili Selin’e de yorum birakiyorum:) Basarili masallah mtfakta:)) Borege bayildim bittim ben burada , sen sanslisin , demek ki anacin yanibasinda ki , istedigin biseyi yapabiliyor:) Ben
Californidayim, dolayisi ile istedigim biseyi artik annecime nerdeee iletim , Hersey gonlunce olsun canim, borek afiyet seker olsun size, bizim icin de yersiniz artik:) ben o kadar marifetli degilim borek acacak kadar, ancak hazir yufkadan elbette :))) Sevgilerimi yolluyorum sana buradan,
Cicek
ps…. gecen hafta hem senin hem de Selin in tarifi olan CICEK EKMEK yaptim , harika oldu, zaten Seline de ilettim:))
Kendine iyi bak, her zaman mutlu kal :))
Sevgili Fidan, annenin ellerine sağlık. Börekler nefis görünüyor. Sanada afiyetler olsun:))
pembeli
Çiçek’cim hoşgeldin. İnş. son ziyaretin olmazz:)))) Ben seni Selin den hatırlıyorum zaten sanırım senın de blogun var değilmi?? Burada görünce şaşırdım bi an.. California dayım demişsin, çookkk uzaklardaymışsın bak nasıl kötü oldum şimdi ben. Nispet yapar gibi koyduk böreği de.. Hay Allahhhh. Türkiye ye gelmiyormusun hiç?? Emin ol ben de böreğin hamurunu filan gayet iyi tutabiliyorum ama iş açmasına gelince işte orda tıkanıyorum. Ama bu hamuru tutup tepsi büyüklüğünde açıp (çok kalın olmasın ama) iç harcını koyup yapabilirsin. Öyle de çok lezzetli oluyor. Bazen ben üşenince öyle yapıyorum daaa:)))
Çiçek, çiçek ekmek yapmışşşş. Güzel olmasına sevindim cnm. Ellerine sağlık.
Heee bu arada adaş sayılırız Çiçek, bizim bi tanıdık bana hep Çiçek derdiii deeee..
Görüşmek üzere Çiçek’cim. Gelmene çok sevindim inan. Herzaman beklerim.
Fidan
Pembeli’cim hosgeldin. Çok tşk ederim cnm.
Fidan
Fidancım annenin ve kardeşinin elcağızına sağlık canım.Muhteşem bir görüntü,eminim tadı da mükemmeldir.Ben kendim hiç denemedim ama yediydim bu börekten.İlk fırsatta deneyeceğim canım.öptüm seni ve tatlı kızın özgeyi.bye
belgin
canim:)) cok tsk. ederim guzel szolerin icin:) Benim ama blogum yok, kafama uygun olan her site benim sanki kendi blogummus gibi burada :)) Yok canim elbette son ziyaretim olmaz bu:)) merak etme ara sira tiklar, merhaba derim sana da:))Selin’ e ziyaretim sik sik oluyor benim de, cok cici bi kendisi ve de sitesi:) ekmegim dedigin gibi afiyetle yedik bitti tabii:) borek icin dur bakalim senin dedigin gibi bir ara yapmaya calisirim:) Califpornia da Arap dukkanlarindan aliyorum yufkalari, paketlenmis ve buzlukta bekletilenlerden. Nerde bii tazecik yufkalarimiz:)) Turkiye ziyaretim insallah sonbaharda olacak, ailemi ve cevremi cok cok ozledim inan bana. Bu sabah tel. konustum ailemle , onlarda buyuk hasret icindeler ki, son iki senedir gidemedim ulkeye. Calisiyorum ben de burada Hotel rest. bolumunun muduruyum, isim cok ama cok yorucu , bi o kadar da zevkli ama:0 Her ulkeden insanlarla tanismak zevkli oluyor. Iste boyle sevgili Fidancim,. demek sen de bir ciceksin.:)))) Bak senin Fidan adin var ya, bana bi zamanlarin sarkisini hatirlatti su an. “ikimizde birr fidaniniz diye bi sarki, yanilmiyorsam Zerrin Ozerin ablasi Tulay soylerdi bu sarkiyi:)))Fidancim su an hoteldeyim ve cok is var sirada, fazla yazamayacagim ama sonra konusruz yani yazismak :)) Kendine cok iyi bak canim, haaa bu arada kizimn cok cok seker, masallah miciriga:))) Haydi optum seni, simdilik kaciyorum :))
Cicek
Belgin cim cnm tsk ederim. Emin ol tadı muhteşem yaaa. Aslında bu böreği rahmetli babanem yapardı biz de ondan öğrendik. Tabii onun yaptıkları gıbı olmasa da annem de güzel yapıyor. Cnm keşke bi şansım olsa da sana yollayabilsem. Ama kısmet olurda buraya gelebilirsen walla 151202 tepsi börek hazırlarım sana. Belgiinnnn, misafir ol gel bana, börekler açayım sana :)))))) Öptümm….
Fidan
Çiçek cim hoşgeldin. Hay Allah ben yanlış hatırlıyorum o zaman blog işini.. Olsun benim bloğum senin bloğun nasılsa dimiii… Öyle seviniyorum kii Çiçek cim burada bi şekilde insanlarla tanışıp güzel şeyler paylaşmaya başladığım için. Aslında ben gerçekten çok becerikli biri değilimdir. Hani kendine site kurmuş birinin bunu söylemesi ne kadar doğru bilmem ama gerçekler acıı malesef. Ben sadece elimden geldiğince yaptıklarımı paylaşmak ve sizin gibi insanlarla tanışabilmek bişeyler paylaşabilmek adına böyle bi girişimde bulundum. Şimdilerde çok ziyaretçim yok, bazen üzülüyorum yapamıycam sanrım ben bu işi diye. Ama siteye giripte yorumlarınızı görünce çok mutlu oluyorum. Yurtdışında olmak ordakiler için zormuş. Ama bana kalsa öyle bi şansım olsa durmazdım buralarda. Benim kuzenim de otelde çalışıyor, ama o personel muduru.. İşiniz eminim çok zevklidir, çünkü benim kuzen de sürekli işinden ve müsterilerinden bahseder heheh… Şarkı ya gelincee annem kızıma öğretmiş annenın şarkısı neydi Özge deyince hemen bu şarkıyı söylemeye başlıyo.. Kendine çok iyi bak Çiçek cim. Haaa bu arada Türkiye ye geldiğinde ben de beklerimmm…
Görüşmek üzere…
Fidan
Fidancım çok sağol canım ya yemiş kadar oldum,düşünmen bunları yazman bile beni ne kadar mutlu etti anlatamam.Rahmetli babaannen de nur içinde yatsın İnşallah.Ama bilki gelirsem senlen hem tanışmak isterim hem deee tabiiki bu güzel börekten yemek:))))öptüm canım kendine iyi bak
belgin
Belgin cim inş Allah nasip eder de görüşebilirizz. Dediğim gibi sana sözüm olsun, eğer Allah kısmet ederde görüşebilirsek söz dediğim gibi424545 çeşit börek yaparım sana.
Fİdan
Biz bu börek’lerle büyüdük göründügü kadarda lezzetli,bizim ailede super yapar yani..hani kendi sulalem diye demiyorum ama superiz biz ::))))))
merve
FİDANCIM ELLERİNE SAGLIK CANIM PASTA HARİKA GÖRÜNÜYOR TIPKI OYUNCAK GİBİ:)))))
BENDE TADINA BAKMAK ISTERDIM DOGRUSU:))
askın cım hosgeldın cnm. tsk ederım. ilk defa seker hamuru ıle calıstım. itiraf edıyorum cok ta korktum ılk basta. ama ortaya bence kötu bırsey cıkmadı. tadı da gercekten guseldı. keske yakınlarda olsan da sana da yapsam.
fidaneli
Yorum Gönder